Kontakt

Kontaktní adresa:
Pěstitelská Pálenice
Červený Potok
Filip Štelbaský
Červený Potok 83
561 69 Králíky

tel.: 737 919 042
palenicecp@seznam.cz

Příjem kvasu po telefonické dohodě.

podrobnosti Zde

Úvodní stránka Časté otázky

PostHeaderIcon Z jakého ovoce lze pálit?

V první řadě se musí jednat o ovoce obsahující dostatek cukru, tedy ovoce zralé a mírně přezrálé. Ovoce musí být rovněž zdravé bez plísní a hniloby. Znečištěné ovoce je potřeba omýt.
Plíseň a hniloba velmi výrazně ovlivňují výslednou chuť destilátu, proto se vyvarujte takto napadené ovoce do kvasu přidávat. Nezralé ovoce, stopky, listí, větvičky a hlína se rovněž podílejí na snížení kvality destilátu - způsobují svíravou a hořkou chuť.
 

PostHeaderIcon Přidávat do kvasu cukr (med)? A kolik?

Toto vymezuje zákon o lihu č. 61/1997 Sb. ve znění zákona č. 75/2006 Sb. § 4, který říká:
Surovinami přípustnými pro pěstitelské pálení jsou ovoce, jakož i šťávy a odpady z jeho zpracování, a to v čerstvém i ve zkvašeném stavu, pokud neobsahují cizí cukernaté nebo jiné zkvasitelné příměsi.
 

PostHeaderIcon Jaké minimální množství kvasu lze u Vás vypálit?

V naší pálenici máme kotel o objemu 300 l. Minimální množství kvasu, které je možno vypálit je 150 l, naopak maximální cca 280 l. Pokud máte kvasu více, je toto množství potřeba rozdělit a vypálit na vícekrát. Pokud máte kvasu méně než 150 l, je dobré se domluvit s dalším klientem, který má také menší množství kvasu, a kvas vypálit dohromady. K tomu je ovšem potřeba písemného souhlasu obou (popřípadě i více) klientů.
 

PostHeaderIcon Míchat kvas, nebo nemíchat?

Míchání kvasů, tedy zvýšení přístupu vzduchu, které podporuje množení kvasinek, je možné pouze na úplném počátku kvašení. Zde stačí například promíchání kvasu během 24 hodin po založení. Po vytvoření vrchní celistvé vrstvy zvětralého ovoce tzv. deky je míchání škodlivé.
 

PostHeaderIcon Jak správně založit ovocný kvas?

Pro přípravu kvasu (rmutu) použijte jen úplně vyzrálé (až přezrálé ovoce) a zdravé ovoce, které není napadeno žádnou hnilobou nebo plísní. Ovoce zbavte stopek, třásní a listů (látky vyluhující se ze zelených částí rostlin dávají destilátu drsnou a svíravou chuť). Znečištěné ovoce omyjte.
Tvrdší ovoce (např. jablka, hrušky) podrťte, nebo zmoštujte. Zmoštováním docílíte jemnějšího destilátu.
Ovoce, drť nebo mošt dejte do čistých kvasných nádob. Nejvhodnější jsou nádoby plastové určené k uchovávání potravin, ze kterých se neuvolňují žádné látky a pachy (mohou být také ze dřeva, skla, nerezu, smaltu). Nikdy nepoužívejte železné nádoby. Nádoba by měla být pevná se širokým hrdlem, abychom ji mohli na pálenici bez problémů vysát vývěvou. Nejvhodnější jsou nádoby s víkem opatřené kvasnou zátkou. K vlastnímu kvašení používejte nádoby o objemu minimálně 100 litrů, protože v menších nádobách kvasné procesy neprobíhají optimálním způsobem. Nádobu nikdy neplňte až po okraj, ale nechejte prostor pro vzedmutí kvasu.
Do rmutu použijte čisté kultury ušlechtilých kmenů kvasinek a enzymy, podle k nim přiloženého návodu. Zajistíte tím rychlý průběh hlavního kvašení, hlubší prokvašení a výrazně snížíte riziko rozvoje nežádoucích mikroorganismů (bakterií a plísní).
Kvasné nádoby skladujte v místnostech s teplotou v rozmezí 15 - 22 °C. Pozor - letní ovoce kvasí rychleji. Ihned po ukončení kvašení nechte kvas vypálit.
Pokud používáte kvasné nádoby bez kvasných zátek, tak občas zkontrolujte stav koláče (svrchní vrstva, která je udržována na hladině plyny, které unikají z kvasu). Koláč by neměl být plesnivý, nahnilý nebo jinak kontaminován (např. mušky octomilky jsou indikátorem, že něco není v pořádku). Pokud se koláč začíná potápět, na nic nečekejte a kontaktujte pálenici. Ta Vám sdělí volný termín, kdy může Váš kvas zpracovat. Ovšem na mnoha pálenicích je potřeba se objednávat i pár měsíců dopředu. V naší pálenici máme zavedený takový systém objednávek, že máme prostor i pro akutní řešení těchto případů. Chápeme, že ne každý umí odhadnout délku kvašení.
Pokud si nevěříte, že se Vám podaří připravit kvalitní kvas, máte možnost vyhledat pálenici, která Vám zpracuje ovoce v kvasírně, kde bude pod odborným dohledem. Po vykvašení Vás palírna pozve k destilaci Vašeho kvasu. Nebo nás kontaktujte, rádi Vám poradíme.
 

PostHeaderIcon Jak poznám, že je ovoce prokvašené?

Existuje několik jednoduchých způsobů, jak si ověřit, zda ovoce již dokvasilo.
1. Používejte kvasnou zátku. Velmi důležité je zabezpečit těsnost kvasné nádoby. Konec potom poznáte tak, že přestanou unikat bublinky oxidu uhličitého.
2. Kontrolujte stav koláče. Pokud se začne potápět, kvašení je u konce.
3. Použijte lihoměr, cukroměr, nebo refraktometr. V tomto případě je důležité, aby měřený kvas měl podobu prokvašené šťávy. Chápeme, že ne každý má doma takové vybavení, proto refraktometrické stanovení obsahu cukrů provádíme (zdarma) i v naší pálenici. Potřeba je pouze pár ml vzorku kvasu.
Doporučujeme kombinovat všechny tři způsoby. Velice se nám tato kombinace osvědčila.
 
Anketa
Jáká pálenka je ta Vaše nej...?
 
Statistiky
Dnes: Pro 11, 2017
svátek má:


Palenice cerveny potok, pristupy.
   Návštěvnost:
Pestitelska Palenice Cerveny potok Orlicke horyDnes:56
Pestitelska Palenice Cerveny potok Orlicke horyVše od1/2011:193904
Právě online: 21
IP: 54.227.51.103

Počasí Pardubický kraj
Počasí u nás: